TOP 5 Szerda - Kedves Apa/Apa figurák

2018. június 18., hétfő



Képtalálat a következőre: „i love my father photos”
(forrás)

Sziasztok!

Ugyan kicsit megkésve de mi is megérkeztünk TOP 5 Szerda rovatunkkal így hétfő délután. Téma: Kedves Apa/Apa figurák


Coeur a témában

Hát ez nem is volt olyan könnyű, mint  amilyennek első olvasatra gondoltam. Ezért azt hiszem csak 3 lesz a mai top 5. Bocs, de valahogy vagy nincsenek apafigurák az általam olvasott könyvekben, vagy nem épp követelendő példák. 
Aki elsőként az eszembe jutott az Carlisle Cullen. Végtelenül nyugodt, érző "szívű", védelmező apa, aki ha bármi gond van, rögtön annak megoldásán gondolkodik. Nem ítélkezik, elfogadó, támogató. Jó, tudom, könnyű neki; pár száz év alatt sikeresen elsajátította a problémamegoldás csínját-binját:-)
R. J. Palacio: Igazi  csoda című könyvében Auggie apja, Nate példaértékű apa, aki sérült gyermekét olyan odaadással, humorral és bölcsességgel neveli, amihez hasonlót nem olvastam még. A  fia sisakjának eltűnésével kapcsolatos vallomása igazán megható volt. El kell olvasnotok!
Végül, de nem utolsó sorban májusi közös olvasmányunk, Leiner Laura: Ég veled című könyvéből Újvári Anna apukáját nagyon a szívembe zártam. Hisz egyedül neveli lányát, aki - valljuk be- vasszigorral felügyeli az apa étkezési szokásait, azzal a céllal, hogy ha a fene fenét is eszik, apja akkor is egészségesen hosszú életű lesz. Ezt az "elnyomást" kellő alázattal és humorral viseli, még az anyósával is hajlandó szóba állni a lánya kedvéért, és facebook-on követi lánya friss udvarlóját. Nem semmi pasas!

Kikyo a témában

Nagyon érdekes (és szerintem szép) témának lehettünk részesei a héten, hiszen valljuk be az olvasmányokban is sokkal nagyobb szerepet kapnak az édesanyák. Én személy szerint örülök, hogy most az apák kerültek előtérbe. Valószínűleg a magyar szakos fejemnek köszönhető, hogy elsőként egy kortárs klasszikus jutott eszembe, Vámos Miklóstól az Apák könyve, amely nem egy, hanem 12 generációnyi apát mutat be egy családon belül. Ők írják az apák könyvét, nemzedékről nemzedékre megörökítve a család történetét, s egy különleges kapocs is összeköti őket. Sajnos már nem emlékszem kristálytisztán minden részletére a könyvnek, mert régen olvastam, de azt tudom, hogy nagyon megfogott, magával ragadott.
Azt hiszem, az apák akkor lépnek elő igazán egy történetben, ha az anyával valami oknál fogva kikerül a családból. Ez többnyire haláleset, ami után az apának kell pótolni az anya által hagyott űrt - aminek minden erejével próbál eleget tenni - plusz a saját gyászával is meg kell küzdenie. Így van ezzel J. M. Darhower: Sempre - Mindörökké c. könyvének apája, dr. Vincent DeMarco is, aki az egyik legszimpatikusabb karakterré nőtte ki magát az olvasmányaimból. Neki egy dupla csavar is van a történetében, hiszen annak ellenére próbál "jó embert" faragni a fiaiból, hogy a maffia oszlopos tagja (az egykori keresztapa fia), aki a maga módján mindent elkövet, hogy jóvá tegye azokat a bűnöket, amelyeket a "La Familia" iránti elkötelezettsége miatt elkövet.
Szintén az édesanya halála játszik szerepet Agnes Martin-Lugand: A boldog emberek esőben csókolóznak c. könyvében. Itt Edward a fia anyjának halálakor (akivel egykor csak futó kalandja volt) szemebsül az akkor már kisiskolás korú gyermek létezésével, akit ő nevel tovább. Szerintem csodaszépen mutatja be a regény az egyébként magának való féri küzdelmét, hogy megoldja a lehetetlent: idegenként "pótolja" egy kisgyermek édesanyját, és ő maga is beletanuljon a számára teljesen ismeretlen (és elég távol álló) szerepbe.
Érdekes, hogy utolsó kettőként nem a mintaapák jutottak eszembe, hanem az ellenpélda, akik számomra mégis emlékezetesek maradnak. A véletlen folytán ők a két Abernathy.:) Az első Mick, Abby Abernathy apja (Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás), aki saját negatív példája és életmódja révén segítette elő, hogy lánya ne az ő útját járja az életben, emelett viszont megtanította a jég hátán is megélni.
A másik nem is igazi apa (talán csak apapótló), akit a mentorok között már említettem. Haymich Abernathy Az éhezők viadalából, aki viszont a legfontosabbat, az életét próbálta megóvni a rá bízott gyerekeknek, igaz, a maga sajátos módszereivel.

Köszönjük!
Coeur & Kikyo

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co