Értékelés - Leiner Laura: Ég veled

2018. augusztus 2., csütörtök




Sziasztok!


Magyaros Augusztus hónapunk első részében Leiner Laura Ég veled könyvéről olvashattok ajánlót Coeur és Kikyo jóvoltából.


Fülszöveg

Újvári Hanna a tinik megszokott életét élte egészen egy évvel ezelőttig, egy családi tragédia azonban mindent megváltoztatott. Most apukájával kettesben tölti a hétköznapokat, és rég nem a korosztályának átlagos problémái foglalkoztatják. 
Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, az évzáró után váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá. 
Hanna környezete ragaszkodik hozzá, hogy elmenjen a megmérettetésre, így a Szirtes Gimnázium négyfős csapata elindul az Iskolák Országos Versenyére.

Az Ég Veled az Iskolák versenye trilógia első része.

                                                                      

Coeur értékelése

Leiner Laurát, mint sokan mások, én is a Szent Johanna gimi regénysorozat olvasásakor ismertem meg. Örök hála érte a könyvet ajánló könyvtárosnak! Imádtam minden egyes karakterét, humorát, stílusát! Aztán a Bábel és az Akkor szakítsunk könyveit is elolvastam. De ez már évekkel ezelőtt történt, így nagyon örültem, hogy bekerült a vállalásaink közé új könyve. És hát újra beleszerettem!
A  történet alapjául szolgáló gimnáziumok közti verseny lehet, hogy némelyeknek elsőre nem tűnik elég eredetinek. De ahogy a könyvben többször is elhangzik: ez nem az éhezők viadala! 
A karakterek igazán jól kidolgozottak, és szépen lefedik a gimnazista korosztály minden rétegét: a menő, az antiszoc, a stréber, a jópofa, a lúzer, a kocka, az izomagyú, a sportoló.... És persze szerelem, romantika, szívatások, beszólások; és az elmaradhatatlan facebook, instragram meg a többi, számomra ismeretlen alkalmazás. Hiába én nem Z generációhoz tartozom. :-))
Leiner Laura nem csak jól ismeri a mai ifjakat, de roppant jó stílusban, humorosan, és cseppet sem felszínesen mutatja be a korosztály örömeit, megpróbáltatásait egyaránt. Ó és mellékesen ott a verseny! A feladatok kitalálásáért külön csillagos ötös az írónőnek.
Egyetlen problémám van csak  könyvvel: Mikor lesz folytatás???

Értékelésem: 
Csillagos ötös

Kedvenc szereplőim: 
a Szirtes Gimnázium nem kissé ciki igazgatója, valamint  Újvári Anna családja, beleértve az egészséges étkezéssel terrorizált apát, és annak csípős nyelvű anyósát. Mind roppant szórakoztató karakterek.

                                                                      

Kikyo értékelése

Nos, először is próbálom rendezni a gondolataimat, mert annyi minden (JÓ DOLOG!) kavarog még bennem erről a könyvről, hogy azt sem tudom, hol kezdjem. Először is: Ahogy azt vártam az eddigi olvasmányaim alapján, Leiner Laura ismét egy pillanat alatt beszippantott a világába. 35 éves fejjel is úgy szeretem a középiskolás főhőseit, hogy ihaj! Egytől-egyig jó fejek, aranyosak, külön kis egyéniségek, még a negatívabb szereplők is. Másodszor: Ha nem lett volna a kihúzott „kötelező” olvasmány ebben a hónapban, tuti, hogy mostanában nem állok neki, mert… Most rághatom a körmömet 2x fél évig, hogy mikor lesz már folytatás!!!! Én ugyanis az a fajta vagyok, aki egy lélegzettel szeret elolvasni egy izgalmas sorozatot, elkerülendő a hajtépést, így 99%-ban bevárom, amíg a sorozat összes kötete megjelenik. Most pedig együtt kell élnem az „úúúristen, jöjjön már ki a következő” érzéssel. Harmadszor: Nagyon bírom a csaj (értsd: írónő) humorát. Mikor már kezdenél lelombozódni, hogy na, itt az éhezők viadala kevésbé durva kiadásban, ő maga adja a fricskát a saját szereplője szájába a Survivorral és A legyek urával egyetemben. Zseniális! És negyedszer: Az Y generáció oszlopos tagjaként azt hiszem nagyobb elmaradásom volt az online térrel kapcsolatban, mint Kocsis igazgató úrnak, mégis nagyon jó volt azt látni, hogy a tizenéves főszereplőn keresztül mutat rá az interneten elpazarolt időre, és hívja fel a figyelmet az online világ ésszerű mértékű használatára. Nem okoskodó, de bölcs gondolatok közvetítője. Végül sajnos muszáj egy negatívumot is megemlítenem, ami tanárként kissé érzékeny érintett. Laura kérlek! Nehogy már az egész bagázsban ne legyen egyetlen normális pedagógus (kivétel Hanna édesapja, de mivel ő egyetemen tanít, más lapra tartozik)!!!! Titanilla pedig hivatásunk szégyene. Jó, jó, értem én, hogy a regények célközönségének ez egy jó poén, de nyugtassatok meg, azért nem vagyunk mind elcseszettek☺?!


Értékelés: 
5-ös skálán 6-os!

Kedvenc szereplők: 
Újvári Hanna, Kornél, Hanna édesapja, Bernadett, Lóri (aki kísértetiesen emlékezetet egy ismerősömre) 
U.i.: Sorry, de nálam még mindig Cortez a favorit!

Köszönjük!
Coeur és Kikyo

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co