Értékelés + Borítók | Naomi Alderman: Engedetlenség

2018. november 15., csütörtök

Képtalálat a következőre: „naomi alderman Disobedience”
kép forrása

► Naomi Alderman: Engedetlenség
► Korábban megjelent: A rabbi meg a lánya címmel
► Eredeti cím: Disobedience
► Kiadó: XXI. Század
► Fordította: Feig András
► Oldalszám: 302



Fülszöveg

Ronit ​Krushka harminckét éves, New Yorkban él, és leszbikus létére főnökével, egy nős férfival folytat viszonyt. Apja halála után visszatér szülővárosába, Londonba. Ortodox zsidó családból származik, de nem gyakorolja a vallást, és rég elhidegült apjától is, aki befolyásos rabbi volt. Hazatérése nem mentes a konfliktusoktól: a hagyománytisztelő közösségben, ahol felnőtt, már Ronit puszta lénye is hajmeresztő provokáció. 
De a sokkhatás kölcsönös. Ronit viszontlátja unokatestvérét, Dovidot, akiből rabbi lett, ráadásul Ronit régi szerelmét vette feleségül. Ronit nem tér magához: unokatestvére és régi szerelme is egész más, mint annak idején. 
Ronitot friss tapasztalatai arra kényszerítik, hogy mindent átértékeljen, amit az életről gondolt.

Naomi Alderman 1974-ben született Londonban. Rendszeresen ír a Guardianbe, a Bath-i egyetem oktatója. Az Engedetlenség az első regénye – az ebből készült amerikai filmet Magyarországon A rabbi meg a lánya címmel vetítették, két főszereplője Rachel Weisz és Rachel McAdams. A hatalom című disztópiájával 2016-ban robbant be a világ könyvpiacaira: több tucat nyelvre lefordították, díjak sokaságát söpörte be, regénye egyszeriben a feminista mozgalmak megkerülhetetlen hivatkozási pontjává vált.


A hatalom után olvastam Naomi Alderman Engedetlenség című regényét, és azt hiszem ebben a könyvben ragadott igazán magával az írónő stílusa. Az Engedetlenség egy igazán provokatív, tabukat döngető, mégis logikusan felépített, magával ragadó történet, amelyben egy ortodox zsidó családban nevelkedett leszbikus lány, Ronit próbál egyensúlyt teremteni magában e két területet illetően. tízpontos megoldásnak tartom a regény szerkezeti felépítését. A fejezetek mindegyike egy idézettel indít valamely zsidó imádságból vagy példázatból, amelyet egy kb. fél-egyoldalnyi elmélkedés követ. Ebből észrevétlenül váltunk át a konkrét történetre, így az idézeten keresztül vesszük fel a cselekmény vonalát. Külön pozitívum, hogy a dőlt betűs részekben Ronit szemszögéből is láthatjuk az eseményeket, gondolatain keresztül pedig megismerjük a múltat.
Ronit számomra az első pillanattól kezdve nagyon szimpatikus volt, aki nemcsak egy merev, szigorú szabályok szerint élő, zárt közösségbe született, de plusz nyomásként nehezedik rá, hogy a köztiszteletben álló rabbi, a Ráv lánya. Ennek ellenére képes megőrizni identitását, nem veszíti el az egyéniségét, gondolatainak pedig nem fél hangot adni. Persze ezzel ő lesz a közösség lázadója, távozása pedig megkönnyebbülést jelent a zsinagógának.
A konfliktus forrása, hogy Ronit ennek ellenére mégsem tudja levetkőzni neveltetését, és azt az irányvonalat, amiben felnőtt. Küzd az ortodox zsidóság korlátoltságával, egyes rituálék viszont óhatatlanul is a részévé váltak. Mikor apja halála után visszatér a közösségbe, ez a kettősség kiélezetten tör a felszínre. Ronit saját magával vívott harca természetesen kihat a környezetére is, különösen Dovidra és Estire, akik a történet végére hatalmasat nőttek a szememben. Ők hárman elindítanak egy változást a közösségben, amely lehet, hogy apró, vagy csak ideig-óráig tart, de mindenképpen kihúzza az emberek fejét a homokból. Fogalmazhatnék úgy is, hogy a modern gondolkodás és a maradiság csap össze a regényben, de azt hiszem, ez így elég lecsupaszított megfogalmazás lenne. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik nem félnek egy-egy probléma mélyére ásni, nyitottak arra, hogy több oldalról körüljárják a dolgokat, és készek arra, hogy az olvasás után még hetekkel is bekúszik a gondolataik közé az Engedetlenség, hogy újra és újra gondolkodásra késztessen. 


Értékelés
★★★★★


EXTRA - Borítók


20267738396941119556433662751578766040510242

EXTRA - Film infók


Naomi Alderman történetét Sebastián Lelio rendező és Sebastián Lelio, Rebecca Lenkiewicz forgatókönyvírók vitték mozivászonra. Ronit szerepében Rachel Weisz, Esti-ében pedig Rachel McAdams színésznőket láthatjuk a képernyőn. A film 6,7 millió $ bevételt hozott.


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co