Előolvasás | Marisha Pessl: Örök ébredés

2019. február 12., kedd


Ezúttal Marisha Pessl: Örök ébredés c. könyvét olvastuk, mely a Libri kiadó gondozásában fog megjelenni. Külföldön 2018. június 5-én jelent meg a Delacorte Press kiadó gondozásában Neverworld Wake címmel, a Goodreads.com-on 1518 értékelés után is 3,80 %-on áll, ami azért nem semmi. 



Fülszöveg


Valamikor ​régen, a Darrow-Harker Gimnáziumban, Beatrice Hartley és az öt legjobb barátja voltak a népszerűek, az irigyeltek. Amikor azonban Jim – a kreatív géniusz és Beatrice szerelme – tragikus körülmények között életét veszti, egy csapásra minden megváltozik. 
Egy évvel az érettségi után a barátok visszatérnek Wincroftba, a tengerparti házba, ahol korábban annyi éven át osztották meg egymással a titkaikat: megbeszélték, épp kibe szerelmesek, hogyan akarják megváltani a világot…

Beatrice reméli, hogy végre választ kap a Jim halálával kapcsolatos gyötrő kérdéseire, ugyanis azt gyanítja, hogy a többiek jóval többet tudnak annál, mint amit elárultak. 
Ám a kínos viccelődésekkel és nyomasztó hallgatásokkal teli este lassan vánszorog, és a lány egyre inkább úgy érzi, hogy sosem fogja megtudni, valójában mi is történt.

Ahogy az éjszakát lassan felváltja a hajnal, vihar tör ki, és egy rejtélyes férfi kopogtat be hozzájuk. Kedélyesen közli velük a lehetetlent: számukra megakadt az idő, egy szilánkon függ, amelyet csak úgy lehet eltávolítani, ha a korábbi barátok meghozzák életük legnehezebb döntését. 
Beatrice-nek ez az utolsó esélye arra, hogy kiderítse az igazságot… és életben maradjon.

Ezzel elkezdődik az örök ébredés.


A történetet Beatrice szemszögéből olvashatjuk. Kezdetben a jelenben játszódik a későbbiekben pedig visszarepülünk a múltba. Az író egy nagyon érdekes témát vezet fel előttünk, mely nem más mint a halál beállta előtti állapot, a töréspont. Felvezette hogy ez egy egyedi alkalom, illetve milyen lehetőségek adódhatnak ezzel az állapottal. A cselekmény több szálon fut, először is Jim halálának rejtélye, aztán a Töréspont valódisága és annak kihasználása, a szavazás és végül egy csekélyke romantikus szál. Azonban volt ahol elvesztettem a fonalat, ilyenkor mindig vissza kellett olvasnom hogy megértsem mi történik.
Szereplőink Bee, Kipling, Martha, Canon, Whitley és ugyebár Jim aki valamilyen szinten összeköti életüket.
Beatrice volt a fő- főszereplő, akit azonban sem megkedvelni, sem együtt érezni vele. Már- már piedesztálra állították ártatlansága, jólelkűsége miatt. Ő volt Jim barátnője, múzsája.  Pedig a legfényesebb alma is rohadhat belülről és érezhető volt hogy bizony neki is vaj van a füle mögött. 
Jim halálának évfordulóján találkoznak újból, ahol egy baleset során a Törésponton ragadnak, döntést kell hozniuk. Mégpedig a legnehezebbet, ki élje túl? Amíg nem jutnak hasonló álláspontra újra- és újra átélik ugyanazt a 11,2 órát. Mint a gyásznál itt is vannak fázisok, a tagadástól az elfogadásig. De az elfogadás után rengeteg lehetőség nyílik, például rájönni hogyan halt meg Jim. 
Érdekes hogy az emberi elme mennyire befolyásolható, elég elültetni csupán egy gondolatot. Mindig is érdekelt a pszichológia, manipuláció, ugyan soha nem éreztem késztetést hogy elsajátítsam a való életben is. Elég egy-egy elejtett szó, mondat ahhoz hogy az elme elkezdjen gondolkodni rajta, előtérbe helyezze. Csodálatos. 
A szerelem szép dolog, jó érzés, de mi történik akkor ha az egyik fél már- már imádat tárgya, beszippant, mindenki az ő fényénél akar melegedni. A rengeteg kérdés ellenére imádod, mert ő ilyen nem lehet nem szeretni, viszont ez a szerelem megfojt és meglop lelkileg. De vajon más is látja ezt rajtad kívül?
A tökéletesnek hitt emberek mégsem azok, a barátaid már nem olyanok mint voltak, mindenkinek vannak féltve őrzött titkai, tényleg muszáj mindet megtudnod?
Hogyan érd el hogy téged válasszanak? Pláne hogyan érd el hogy mást válasszanak? Szeretnéd megtudni az igazságot? De vajon képes vagy együtt élni vele?
Egy baleset, egy döntés, egy sötét alagút amelyről azt hiszed soha nem lesz vége. 


Hihetetlenül örülök, hogy a Libri Kiadó jóvoltából az elsők között olvashattam Marisha Pessl: Örök ébredés című regényét. Már a fülszöveg is nagyon sok jót ígért, a teljes tartalom viszont várakozáson felül teljesített számomra. Még mindig próbálom kategorizálni a könyvet, kevés sikerrel. Sci-fi? Tény, hogy van benne tudományos fantasztikum, méghozzá nem is akárhogy. Az idő ábrázolása, a Töréspont elmélete hatalmas ötlet volt az írónőtől. Krimi? Megoldandó rejtély is van benne, szintén 5 csillagos. Valahol már az elején érezzük, hogy Jim halála összefüggésben van főszereplőink életével és múltjával, amire választ kell találnia a csapatnak. Thriller? Mindenestre hátborzongató. Néhol volt némi "Tudom, mit tettél tavaly nyáron" érzésem, de amikor az írónő maga is elsütötte az utalást, az inkább pozitívumként vette ki magát. A történetet az 5 fős társaság egyik tagja, Beatrice szemszögéből ismerhetjük meg, ami már sejtteti a végkifejletet, az olvasó érdeklődését viszont egy pillanatra sem engedi lankadni a bejárt út, ahogyan odáig eljutunk. A konfliktust elindító döntéshelyzet pedig kegyetlen. Be kell vallanom, nekem nem Beatrice volt a legszimpatikusabb karakter, sőt, ha rangsorolni kellene, még a második helyen sem állna. De hogy mit tartottam volna jó döntésnek, azt nem tudom. Ebben a helyzetben nem létezik jó döntés. Talán még azt is elfogadhatóbbnak tartottam volna, ha sosem jutnak ki a Töréspontról, hiszen ők nem ugyanazt élik át újra és újra. Őszintén bevallom, nem bírtam ki sírás nélkül a végét. Én Marthat és Kipet kedveltem a legjobban, de igazából mindegyikük szimpatikus volt. A hibáik ellenére is. Pedig nem kis hibákat követtek el. Mégis 5 tehetséges, egyedi személyiség, akik túl nagy árat fizettek a hibáikért. Még Beatrice is. Az Őrző karaktere is ötletes volt, szerintem a személyisége kiválóan érzékeltette a történetben betöltött szerepét. Érdekes volt az ébredések megjelenítése, kicsit a számítógépes játékokat juttatta eszembe, ahol addig próbálkozhatunk a feladatok ismétlésével, amíg nem sikerül teljesíteni, hiszen végtelen számú élet áll rendelkezésünkre. Bár volt, amikor kissé elvesztettem a fonalat, ilyenkor egyes részeket újra kellett olvasnom, sőt, van ami most sem egészen világos, arra szívesen választ kapnék az írónőtől. (Vagy majd értekezem veletek, ha olvastátok.) Viszont egy ízben felfedeztem egy apró logikátlanságot, de ezt spoiler miatt most nem fogom közzé tenni. Szerintem könnyen rá lehet jönni, viszont a történetvezetés szempontjából végül nem jelentett gondot. Szóval, aki szereti a sci-fi, krimi, thriller kategória bármelyikét, vagy csak egyszerűen a fantasztikumot és a rejtélyeket, az semmiképp ne hagyja ki az Örök ébredést.


Borító szemle

39864174416418213978928642098975




Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co