Értékelés | Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

2018. október 20., szombat


► Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!
► Kiadó: Könyvmolyképző
► Oldalszám: 256




Fülszöveg 

Mernél szeretni, ha az időd lejárt?
Lilla már évek óta a halál árnyékában él.

Beteg, és tudja, hogy csak hetek vannak hátra számára. Hazatér a kórházból, hogy teljesítse a bakancslistáját, segítsen szeretteinek az álmaik elérésében, és még utoljára átélje a hétköznapok egyszerű csodáit.

Nem is vágyik ennél többre, ám ekkor megismeri a szomszéd srácot, aki az összes tervét felforgatja…

Noel egy pimasz, irritálóan vonzó, de közben érzékeny fiú, akinek mindene a fotózás, és az az álma, hogy bejárja a világot.

Nem is sejti Lilla sorsát.

A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, de Lilla nem akar szerelembe esni. Nem vágyik másra, csak hogy a fiúval lehessen, de retteg attól, hogy Noel viszonozza az érzelmeit.

Mi a jobb?

Ha az ő érdekében eltaszítod magadtól azt, akit szeretsz, vagy ha esélyt adsz a boldogságnak, bármilyen röpke legyen is?

Éld meg a csodákat!

Rácz-Stefán Tibor egy számomra új író, nem olvastam egyetlen korábban megjelent könyvét sem. Ezt a hibámat pótolni fogom, mert csodálatos és irigylésre méltó stílusa van. Azt hiszem utoljára Kim Holden: Bright Sidejában találkoztam ennyi érzelemmel, és akkor használtam el utoljára ennyi zsebkendőt is. Élni akarok! művével a 2018-as TOP 10 listám elejére került. Ha tehetném a világ összes csillagát nekiadnám!

Be kell valljam rengetegszer félre kellett raknom a könyvet, olyan mély és fájdalmas érzéseket keltett bennem. Gyakorlatilag nem láttam a könnyektől. Utálom az érzelmektől mentes történeteket, nem is látom értelmüket. A lelkedet kell megragadnia, még ha szét is tépi apró cafatokra. Az Élni akarok! pont ezt tette. 

– Az élet egyes pillanatai olyanok, akár a csodák. Meg kell örökíteni őket, hogy ne csak az élhesse át, aki ott van, hanem az egész világ. Ha úgy érzem, hogy csodára lelek, muszáj cselekednem. Azt túlélem, ha nemet mondasz, és nem oszthatom meg mással a varázslatot, de meg sem adni az esélyt a fotó elkészülésére? Az kín.

A téma már magában érzékeny pont az emberiség számára. Érezni hogy az író szívét- lelkét beleadta a könyvbe. Karaktereit nemcsak emberiességgel hanem humorral és szívet melengető tulajdonságokkal ruházta fel. Nem lehetett egyszerű ezt az egyensúlyt fenntartani úgy hogy a történet közben alkalmazkodjon a valósághoz, de neki sikerült. Ennek köszönhetően egy teljesen realista és pontról- pontra végig követhető történetet olvashatunk. Főszereplőnk Lilla igazán csodálatos, önzetlen teremtés. A világ legerősebb 18 éves fiatal lánya. Naplóbejegyzéseiből tudomást szerzünk a rák diagnosztizálásáról majd a kezelésekről, a rengeteg fájdalomról, szenvedésről. Megtudhatjuk hogy ez a szörnyű betegség miként zilál szét egy boldog családot és milyen kihatással van a körülötte élőkre. Hatalmas lélekjelenlét és erő szükséges ahhoz hogy ne törj össze, de ha már nem bírod neked is ki kell adnod magadból a fájdalmat. Hogyan törődsz bele hogy neked ennyi jutott az életből? A kezelések, műtétek, kemoterápiák, biopsziák, negatív eredmények és kórházi szobák sora szépen lassan kiszívja belőled az életet. 

Élni akarok! Élni, nevetni, boldog lenni. 
Amíg ki nem huny a szememben a fény.


Most már tudod, nincs visszaút, de van egy gyógyszer amely eltünteti a fájdalmakat és újra erősnek érzed magad. Szemfényvesztés. Fortepex. - ez a gyógyszer egyébként a valóságban nem létezik - Ez a rész rengeteg erkölcsi és létfontosságú kérdést vet fel. Akadnak akik nem fogadják el, nem értik vagy nem értenek egyet döntéseddel. De én sem csináltam volna másképpen. Inkább ÉLJEK úgy igazán egy hónapot vagy hetet, mint úgy haljak meg hogy meg sem próbáltam még egyszer utoljára.  Szívszorító és követendő példa ahogy szerettei útját egyengeti miközben az övé lassan a végéhez ér. Örülök hogy a szerelem csodája is megadatott neki, még ha csak egy rövid pillanatra is. Ez az apró, de fontos szerelmi szál teszi fel a pontot a történetre. Nagyon nehéz lehet úgy szerelembe esni hogy közben tudod nem lehet közös jövőtök. Ennek eredményeképpen az ember hajlamos elüldözni szeretteit.  De szerintem mindenki megérdemli hogy egy kicsit önző legyen.
Rá döbbenünk hogy az élet nem mindig igazságos és értékelnünk kell a legapróbbnak, legjelentéktelenebbnek tűnő pillanatokat is. Ebben a rohanó világban sajnos az embereknek sem ideje, sem ereje nincs megállni és a pillanatnak élni. 

Te mit tennél ha tudnád csak heteid vannak hátra? Élni akarok!
Mernél utoljára igazán élni, boldog lenni akkor is ha ezzel megbántasz másokat? Élni akarok!
Lenne erőd elbúcsúzni szeretteidtől, barátaidtól? Élni akarok!
Mernél szeretni ha az időd lejárt? Élni akarok!

Egy a lelked mélyére hatoló történet, mely életed végéig veled marad. Összetör, majd felépít. Mert akárhányszor is törsz össze utána mindig tiszta lappal kezdhetsz. Köszönöm.


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co