Értékelés | Karen Fortunati: Semmi súlya

2018. november 2., péntek

forrás

► Karen Fortunati: The Weight of Zero - Semmi súlya
► Kiadó: Könyvmolyképző
► Fordította: Cseh Réka Zsuzsanna
► Oldalszám: 384



Fülszöveg

Bipoláris ​zavar – olyan, mint egy halálos ítélet.

A tizenhét éves Catherine Pulaski tudja, hogy Semmi eljön érte. Semmi, a Catherine bipoláris zavarából születő pusztító depresszió egyszer már majdnem győzedelmeskedett felette: ekkor akart először öngyilkos lenni.

A bipoláris zavar egy életre szól. Soha nem múlik el. Talán pillanatnyilag hat a gyógyszer, de Semmi vissza fog térni. Csak idő kérdése.

Így hát Catherine egy régi balettcipős dobozban gyógyszereket gyűjtöget, és arra készül, hogy kioltja az életét, még mielőtt Semmi újra élőhalottá változtatja. De még mielőtt megtenné, rövid bakancslistába kezd.

A bakancslista, a család támogatása, az új barátok és egy újfajta kezelés együttesen elkezdi lebontani Catherine elszigeteltségének falait. A probléma csak az, hogy a terv már olyan régen megszületett a fejében, hogy a jövő talán már nem is létezik a számára.

Ez a történet a veszteségről, a bánatról és a reményről szól, valamint arról, hogy a szeretet különféle formái – az anyai szeretet és a romantikus, plátói szerelem – milyen hatással vannak egy fiatal nő küzdelmére a mentális betegségével és a kezelés stigmájával.

Sosem leszek normális. 
A mánia nem zavar. Inkább az ellentéte, Semmi akaszt ki. Halálra rémülök tőle. 
Aki még soha nem érezte így magát, az nem tudja megérteni, milyen, amikor az érzelmek szabadságra mennek. Az érthetetlen, kimondhatatlan súly reménytelensége. 
Mégis mennem kellene előre. 
Élni, még ha tudom is, hogy előbb vagy utóbb vissza fog térni. 
Magánzárka Semmi fekete tundrájában. 
Ez nem élet. 
Szóval van egy tervem.

A remény ott lapul, ahol a legkevésbé számítasz rá.

Őszinte és életigenlő írás egy máig tabutémának számító betegségről. Utat mutathat a mentális betegségekkel élő tinédzsereknek és szeretteiknek. 
Képet nyújt egy ismeretlen, rémítő világról.

Kövesd Cath sorsát és éld át a reményt!


Karen Fortunati regényére különösen igaz a megállapítás: Ne ítélj elsőre. A cím és a fülszöveg alapján ugyanis sokkal "nehezebb" olvasmányra számítottam. Tudva, hogy a főszereplő Catherine-nek bipoláris zavara (más néven mániás depressziója van), azt hittem meglehetősen sötét színezetű lesz a történet. Különösen, hogy emellett is elég komoly témákat érint, mint pl. családtag elvesztése, kiközösítés, testi-lelki bántalmazás, bulimia, stb. Ennek ellenére a gyógyszer szedésén és a hozzá kapcsolódó rituálékon kívül nem igazán érzetem Cathrine problémáját, én inkább a tipikus kamaszkori gondokat láttam kiéleződni. Sokkal valóságosabban jelent meg előttem a többi IAP-tag, az ő gondjaik sokkal kézzel foghatóbbak voltak, pedig ők csupán mellékszereplőként jelentek meg a regényben. Talán azért is érzem hiányosnak, mert a főszereplő a történet ideje alatt egyszer sem produkálta a betegségével járó kilengéseket, csupán a visszaemlékezései miatt lesz némi fogalmunk a probléma jellegéről. Sajnos így nem igazán vált hitelessé a szememben. Sokkal igazibbnak érzetem pl. Kristal karakterét. Akit viszont egyáltalán nem csíptem, az Dr. McCallum volt. Könyörgöm, valaki tényleg elhiszi, hogy egy egyszerű "Hogy érzi magát?", vagy "Mit érez most?" kérdésre őszinte választ kap? Főleg, hogy az illető pont az érzelmeiről nem szeretne beszélni. Tényleg nem lehet ezt másképp megközelíteni. A végén már én is úgy voltam vele, hogy csak azért sem mondanám meg. Mindezek ellenére örülök, hogy megszületett ez a könyv, mert szerintem rengeteg olyan fiatal van, aki részben vagy egészben azonosulni tud a leírtakkal, mindez pedig viszonylag könnyen emészthető formában jut el hozzá, és azt is láttatja, hogy van megoldás a problémákra, kaphat pozitív végkimenetelt a történet. A tizenéves korosztálynak semmiképp nem ajánlatos kihagyni.

Értékelés
⭐⭐⭐⭐½

Tudtad?

A bipoláris zavar (másnéven mániás depresszió) komoly mentális betegség, mely drámai hangulatváltozásokat okoz, de az energiaszintre és az aktivitásra is erőteljesen kihat. A betegség pontos okát még nem tudták kimutatni, de sok esetben szoros összefüggést mutat a beteg kreativitásával, karizmájával, lendületével is.
Magyarországon körülbelül 100.000, míg Amerikában nagyjából 3 milllióan küzdenek a betegséggel. 


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co