Értékelés - J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

2018. július 31., kedd


(forrás)

J. K. Rowling rendkívül egyedülálló világot teremtett, tele eredeti ötletekkel, ami nem véletlenül varázsolta el olvasók millióit.



Fülszöveg

Harry remegő kézzel megfordította a küldeményt. A borítékot lezáró piros viaszpecsétet címer díszítette: oroszlán, sas, borz és kígyó vettek körül egy nagy R betűt.

Harry Potter még csak hallani sem hallott Roxfortról, amikor a Privet Drive 4-es számú ház lábtörlőjére elkezdenek sorban hullani a levelek. A zöld tintával címzett és piros pecséttel lezárt sárgás pergameneket azonban gyorsan elorozza rémes nagynénje és nagybátyja. Harry tizenegyedik születésnapját egy hatalmas, bogárszemű óriás, Rubeus Hagrid zavarja meg, és elképesztő híreket hoz: Harry Potter varázsló, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Ezzel elkezdődik egy hihetetlen kaland!

Coeur értékelése

Harry Potter fanként repestem az örömtől, hogy az e havi közös olvasmányunk a Harry Potter és a bölcsek köve lett. Legalább volt indokom arra, hogy újra (már nem is tudom hányadszor) elolvassam. Ám amikor az értékelésre került sor, egy kissé megakadtam. Hiszen valljuk be, nem egy "mai csirke" ez a könyv, mindenki hallott már róla, és vagy olvasta már vagy nem is akarja elolvasni. Így biztosan nem fenyeget a spoiler veszély:-) A másik ok, ami megakasztott az, hogy nem igazán tudom a gondolataimat csak az első részre fókuszálni. Ezért előre is elnézést kérek a kissé rendhagyóan hosszúra sikerült, átfogóbb értékelésért.

Ezt a könyvet a gyermekem születésekor volt alkalmam először elolvasni, és abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy rögtön az első három részhez sikerült hozzájutnom. Sajnos a többi részre éveket kellett várni:-((
 (Ez az egyetlen, de elég nagy problémám a trilógiákkal is...)
J. K. Rowling rendkívül egyedülálló világot teremtett, tele eredeti ötletekkel, ami nem véletlenül varázsolta el olvasók millióit. Igen, tudom, nem minden az ő fantáziájának szüleménye: pl. Bolyhoskát biztosan az alvilág háromfejű kutyájáról, Kerberoszról mintázta, és láthatatlanná tévő köpenyről és bölcsek kövéről is hallottunk már... De ott van a kviddics,  az Abszol út, Króbor Grimbusz, a Roxfort, a Szükség szobája, a Merengő, horcruxok, a rivalló, a párszaszó nyelv, a zsupszkulcs..., az ötletes varázslatokról, tárgyakról, különleges bájitalokról és növényekről nem is beszélve! (Bocs, tudom ez nem mind az első részben van.)
Ezek így együtt teszik komplexszé, és teljesen egyedivé az általa elképzelt és megteremtett világot.
És akkor nem beszéltünk a karakterekről, akik között mindenki megtalálhatja a számára kedves vagy éppen gyűlölt figurákat: a bátor Harry, az okostojás Hermione, a kisebbségi komplexusos Ron, a béna Neveille, a furcsa, kirekesztett Luna, a csibész Weasley ikrek, a stréber Percy mellett a hatalmaskodó, de gyáva Draco vagy az izomagyú kisérői: Crak és Monstro... Aztán ott vannak a tanárikar vagy az aurorok ikonikus alakjai, mint Mcgalagony, Piton, Dumbledore, Hagrid, Rémszem Mordon, Lupin vagy Sirius...És persze a legyőzendő gonosz, Tudjuk ki és halálfalói.
J. K. Rowling abban is rendkívülit alkotott, hogy odafigyelt arra, hogy a tizenévesek számára könnyen olvasható legyen a regényfolyam. Az első rész egyenes vonalvezetésű, viszonylag rövid, pörgős történet, mely éppen jó arra, hogy az olvasó megmerítkezzen a varázsvilágban és még többet akarjon belőle. Aztán a történet előrehaladtával válnak az események összetettebbé, hisz azokat már az "idősebb" korosztály, a 16-18 évesek számára írta.

Végül kedves fiatalabb olvasók, akik esetleg azért nem olvastátok el a Harry Potter könyveket, mert már ezerszer láttátok a filmeket és úgy gondolhatjátok, hogy ez már lerágott csont... a könyvek és a filmek a harmadik résztől kezdve nagyon eltérnek egymástól. És biztosan nem árulok el nagy titkot: a könyvek sokkal jobbak, sokkal részletesebbek, jobban kidolgozottabbak az események!! 
A filmes adaptációkból szerintem rengeteg fontos dolog kimaradt. Hogy csak egyet említsek: Voldemort születésének körülményei...Szóval azoknak, akik csak egy kicsit is szeretik a varázsvilágot, a Harry Potter könyvek kihagyhatatlanok!      Ez egy örökzöld!!

Értékelés: öt csillagos csillagos ötös!!!

Kedvenc tanárom: 
Mcgalagony, a szigorú külső mögött nagyon is helyén van a szíve.

Kedvenc szereplőim: 
Ron, Luna és Neville. Mindhárman rendkívüli jellemfejlődésen mennek keresztül és sokat mozdítják elő a cselekményt. (És még a filmeken is kimagaslóan jól alakítják karaktereiket a színészeik.)

Kikyo értékelése

A mai napig tisztán él bennem a kép, amikor először hallottam a Harry Potterről. A csapból is ez folyt, szinte dicshimnuszokat zengtek róla, hogy a könyv, amelynek hatására a gyerekek/fiatalok újra megszerették az olvasást. Érdekes módon, nem a lelkesedés volt az első dolog, ami magával ragadott, hanem az ellenérzés. Úgy gondoltam, valaki sokat fizethetett ezért az egekig magasztalásért, bennem pedig rögtön életre is kelt a lázadó, hogy „ezt aztán én nem fogom elolvasni”. És hogy miért is került mégis a kezembe? Neeem, nem azért mert felkerült a TBR listára. Hanem, mert egyik estén, miután éppen befejeztem egy könyvet, egyszerűen nem volt más kéznél. Akkor már régen lecsengett az első Harry Potter-láz, ha jól emlékszem az 5. könyv megjelenése előtt tartottunk. Úgyhogy nekiálltam. Aztán azt vettem észre, hogy reggel lett. Én pedig szépen becsuktam a könyvet, hogy végeztem. És, hogy ejha!!!
Ünnepélyesen visszaszívtam minden előítéletemet, ami addig élt bennem. És jött az „ez de jó volt” érzés. A Roxfort hangulata, Weasley-ék zajosan bájos családja, akik között Harry megtapasztalhatta, milyen szeretve lenni, Hermione okoskodása, ami egyáltalán nem is volt idegesítő, és Dumbledore higgadt bölcsessége. Egyedül a kviddicset nem csíptem igazán, a mérkőzésről szóló fejezetet olvastam egyedül kissé nyögve nyelősen, de hát istenem! Nem vagyok egy nagy sportember. Igaz, így túl a könyvön kicsit talán gyerekesnek találom a HP és a bölcsek kövét (a későbbi részekhez képest mindenképp), de osztom azt a véleményt, mely szerint a Harry Potter-könyvek együtt kell, hogy nőjenek az olvasóikkal. Vagyis Harryék életkora egyezzen meg az olvasók minimum életkorával. Amit még mindenképpen pozitívumként emelnék ki, azok a feladatok, amelyeket a Voldemorttal való találkozás előtt oldanak meg a főszereplők. Szerintem kellő izgalmat keltenek a csúcspontig, majd a megérdemelt lezárásig. Harry-vel kicsit úgy vagyok, mint a Micimackóval. Abban is szinte mindenkit jobban kedvelek, mint magát a címszereplőt, de hát ez van, ennyi hátrány azt hiszem, belefér.

Értékelés: 5

Kedvenc szereplők: 
Albus Dumbledore; Norbert, a sárkány


Köszönjük!
Coeur és Kikyo

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co