Értékelés - M.J. Arlidge: Ecc pecc

2018. július 7., szombat





Sziasztok!

Megérkeztünk júniusi közös olvasmányunk értékelésével, ami nem más mint M.J. Arlidge Helen Grace sorozatának első része volt. Mindhárman elmondhatjuk az Ecc peccről hogy hátborzongatóan tökéletes lett.


Fülszöveg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ez ​él, az meghal. 
Más választás nincs.

A lány félholtan jött ki az erdőből. 
A története hihetetlen volt. Mégis igaz. 
Minden egyes iszonyú szava.

Pár nap múlva előkerül egy másik kétségbeesett megmenekült – lassan összeáll a séma. Az áldozatokat kettesével rabolják el, és szörnyű választás elé állítják őket: ölsz vagy megölnek.

Az életedet vagy az eszedet veszítenéd el inkább?

Helen Grace felügyelő a démonait legyűrve kapaszkodik fel a csúcsra. 
A láthatatlan szörny utáni nyomozás során felmerül, hogy a megoldás kulcsa a túlélőknél – a gyilkos eleven névjegyeinél – lehet.

És hiába jár sikerrel, újabb ártatlanok halnak meg…

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi sorozatokon is dolgozik angol és amerikai tévécsatornáknak. 
Bemutatkozó thrillere, az Ecc, pecc iránt világszerte érdeklődtek a kiadók. Ebben lépteti színre Helen Grace felügyelőt, aki a folytatásban – Pop Goes the Weasel – is főszerepet kap.

Coeur értékelése

M. J. Arlidge Ecc-pecc című könyvét már olvastam tavaly. Annyira él bennem még mindig a könyv, és annyira megrázó volt számomra, hogy most nem olvastam újra. Hisz szörnyű egy könyv! Rettenetes történet, ami egy krimi és egy pszichothriller keveréke. Alapvetően szeretem a nyomozós sorozatokat, (Castle, Dr. Csont) de ez a történet a  jóval durvább Gyilkos elmék sorozatba illenék, amit az én gyomrom már nem vesz be. Persze olvasva csak annyit vetít le képzeletünk, amennyit el tudunk viselni. De a pszichés megterhelés alól nem tudja kivonni magát az olvasó. És ezt a történetet nem könnyű megemészteni.
Ardigle könyvében nemcsak Helen Grace nyomozóval és csapatával ismerkedhetünk meg, és nyerhetünk betekintést egy sorozatgyilkos utáni nyomozás lelket is megterhelő folyamatába, hanem szerencsétlen áldozatok kétségbeesett túlélési próbálkozásaival is szembesülhetünk. Így minden egyes áldozattal egyre jobban növekszik az olvasóban a feszültség. Emlékszem, faltam az oldalakat, hogy végre valami feloldáshoz érjek, és csökkenjen a szorítás a mellkasomban. Aztán a megdöbbentő befejezés után is napokig kattogott bennem a történet.  

Ha szereted a megrázó, drámai, fordulatos történeteket, akkor az Ecc-pecc a te könyved. De ha a kezedbe veszed, garantáltan tövig fogod rágni a körmödet!

Értékelésem: 5 csillag

Kikyo értékelése

Ez a könyv egyszerűen félelmetes. Szó szerint. Már a borító sem volt kutya, de olvasás közben az ember szinte hallja maga előtt, ahogy a gyilkos szavalja ezt az egyszerű kis kiszámolót, miközben várja egy-egy elrabolt páros sorsának végkimenetelét. Sokszor lélegzet-visszafojtva olvastam én is a történéseket, és egyszerűen nem tudtam nem belegondolni, hogy vajon én hogy viselkednék egy ilyen szituációban. És vajon mi a rosszabb? Meghalni vagy életben maradni? Még mindig nem sikerült eldöntenem. Különösen tetszett, hogy az író a fejezetek rövidségével egy plusz drámaiságot is adott a történetnek. A Helen Grace-féle szál pedig számomra újabb pluszpont. Egyszerűen lenyűgöző, ahogy a történet végére teljesen összeáll a kép, és amikor az ember megvilágosodik, hogy a dőlt betűs részek kinek a gondolatait takarják. Szerintem brutálisan jól összerakott olvasmány, és a maga nemében nem kicsit megrendítő. Őszintén szólva az egyik utolsó jelenetet kis híján megkönnyeztem. Aki borzongani akar, annak mindenképpen kötelező olvasmány.

A legszimpatikusabb szereplő: Charlie Brooks
Értékelés: 5    

Köszönjük!
Coeur és Kikyo

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co