Értékelés - Morgan Matson: Páratlan nyár

2018. július 3., kedd






Sziasztok!

Az Álomgyár Kiadó jóvoltából újabb remek könyvet olvashattam az elmúlt héten:  Morgan Matson: Páratlan nyár című könyvét.



Fülszöveg

„Egy ​kézzelfogható élmény Morgan Matson tollából, amely talán ténylegesen kiszakítja a tiniket a közösségi média világából, míg be nem fejezik a könyvet.” – Booklist

Sloane kirángatta Emilyt a csigaházából és egy teljesen más életszemléletet mutatott neki. Életük legjobb nyarára készültek, amikor Sloane egyszer csak eltűnt és csupán egy listát hagyott maga után. 
A listán tizenhárom feladat szerepelt, amelyekre Emily amúgy soha nem vállalkozott volna. De mi van, ha a feladatok teljesítésével Sloane nyomára bukkanhat? 
Almaszedés éjszaka? Persze. Elég könnyűnek tűnik. 
Táncolj hajnalig? Miért ne? 
Csókolj meg egy idegent? Őőő… 
Emily belevágott a váratlan nyári kalandba Frank Porter segítségével (ami szintén váratlan volt), hogy teljesítse az összes feladatot. Ki tudja, mire jön rá a végén 
Meztelen csobbanás? Várj! Hogy mi? 

Morgan Matson a kortárs ifjúsági irodalom legmagávalragadóbb, California Book-díjas szerzője, aki őszinte történeteket ír a családról, a barátságról és az első szerelemről.

Coeur értékelése

Az értékelésemet rendhagyó módon a címmel kezdeném. A történetet elolvasva döbbentem rá, hogy milyen zseniális a magyar cím, és bocsánat a szerzőtől, de sokkal kifejezőbb valós és átvitt értelemben is, mint az angol cím. (Since You've been gone) 
Hiszen Emily a barátnője eltűnése miatt  magára marad a nyáron, de a hátrahagyott "bakancslista" 13 pontjának teljesítése során páratlan kalandokat él át. S miközben feszegeti a határait, többször is kilépve a komfortzónájából, barátokra, szerelemre is talál. És ami talán a legfontosabb: önmagát is jobban megismeri.
Nyugodt szívvel mondhatom, hogy azok közé a könyvek közé tartozik a Páratlan nyár, amit szinte "egy szuszra" fog minden olvasó "elfogyasztani". Oly annyira magával ragadott engem is a történet, hogy a zenei lejátszási listákba csak a  könyv befejezése után hallgattam bele, nem akarván megszakítani a történet olvasását. 
Vannak ugyanis olyan könyvek, amik a történet olvasása közben szépen lassan hálózzák  be az olvasót, és vannak, melyek rögtön az elején megragadják, és el sem engedik. Na ez a könyv az utóbbi kategóriába tartozik. Már az első oldalaktól kezdve tudtam, hogy imádni fogom ezt a könyvet. Teljesen magával ragadott a stílusa, és most először el is gondolkodtatott: mennyire a szerző, Morgan Matson és mennyire a fordító, Seres Noémi érdeme ez a könnyed, mégsem felszínes történetvezetés!?
Mindenesetre egy roppant szórakoztató, igényes ifjúságirodalmi remekművet köszönhetünk nekik. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Értékelésem: csillagos 5!

Köszönöm
Coeur

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co