Értékelés | K. A. Tucker: Ten Tiny Breaths - Tíz apró lélegzet

2018. október 9., kedd


► K.A. Tucker: Ten Tiny Breaths - Tíz apró lélegzet
► Sorozat: Tíz apró lélegzet 1.
► Kiadja: Könyvmolyképző Kiadó
► Fordította: Szujer Orsolya
► Oldalszám: 352

Fülszöveg

Négy ​évvel ezelőtt Kacey élete borzalmas fordulatot vett, mikor egy részeg sofőr miatt elvesztette szüleit, a barátját és a legjobb barátnőjét. A baleset emléke még mindig kísérti, még mindig hallja édesanyja utolsó lélegzetét, és nem akar mást, mint hátrahagyni a múltat. Kacey és tizenöt éves húga, Livie, két buszjeggyel felfegyverkezve maga mögött hagyja a michigani Grand Rapidsot, hogy mindent újrakezdjen Miamiban. Először alig tudnak megélni, de Kacey nem aggódik. Ő mindennel elbír – kivéve titokzatos szomszédjával az 1D lakásból.


Trent Emersonnak ragyogó kék szeme van és mély gödrécskéi az arcán, mikor nevet. És hibátlanul egyensúlyozik a jó fiút a veszélyestől elválasztó, ellenállhatatlan vonalon. Tragikus múltja miatt Kacey eldöntötte, hogy senkit sem enged közel magához, de a kettejük közötti vonzalom tagadhatatlan, és Trent minden eszközt felhasznál, hogy bejusson a Kacey szívét védő falak mögé – akár még egy olyan titokról is hajlandó lerántani a leplet, ami mindkettejüket tönkre teheti.


                                                                                                                                                

K.A. Tucker neve minden bizonnyal sokunk számára ismerős. Tíz apró lélegzet sorozatának első része tavaly jelent meg kicsiny hazánkban. Későbbiekben pedig az előzmény novellát is olvashattuk - aminek szerintem borzalmas lett a borítója, mondjuk az eredetivel sem jártunk volna jobban. Reméljük nemsokára kezünkben tarthatjuk a második részt is - egy szép borítóval - , amely az Egyetlen kis hazugság címet kapta. 



Ugyan a magyar kiadás borítója is szép lett, az eredeti  lélegzetelállító. Amely szerintem jobban illik a történethez is. Örülök hogy a címet nem bonyolította túl a kiadó és megmaradtunk a tükör fordításnál. 




A könyv rendelkezik a new adult műfaj főbb jellemzőivel. Van ugyebár két fiatal felnőttünk Kace & Trent, aztán drog- alkohol, költözés és végül de nem utolsó sorban lelki sebekben sem szenvedünk hiányt. Kacey karaktere kezdetben stagnál majd fejlődik aztán ismét visszaesik. Trent-é eközben mély zuhanásba kezd. 
A cselekmény következetes, hosszú ideig apró darabkákat kapunk, majd a darabok helyükre kerülnek. Ezzel nincs is probléma. 


A megnyugtató zsibbadtság visszatér, végigcsorog a végtagjaimon és a mellkasomon, és kemény, jeges burkot von a szívem köré, így védekezik a testem. A zsibbadtság elmulasztja a fájdalmat. – Számomra nincs boldogság – a hangom jéghideg.


Kacey
(forrás)
Bevezetésképpen egy rémálomba, egy szörnyű baleset kellős közepébe csöppenünk. Kacey és testvére Livie Miamiba érkeznek, ahol ismeretlenül, sajnálkozó tekintetek nélkül szeretnének új életet kezdeni. Ebből a néhány aspektusból levonhatjuk hogy Kace lelki világával valami nagyon nincs rendben. Elvesztette családja nagy részét, legjobb barátnőjét és barátját. Ezt mindenkinek nehéz megemészteni. A bizalmatlanság, önmarcangolás, ellenségesség, félelem a múlttól, végig követhető a történet során. Egyfajta önvédelmi mechanizmust figyelhetünk meg, ami egy idő után rohadtul idegesített. Nem vagyok érzéketlen, DE olyan mintha állandóan falba ütköznék - könyörgöm, a csaj harcban áll saját magával!!! -. Nem tud és nem is akar segítséget kérni, azt hiszi hogy a fájdalma ott marad ahova beszuszakolta. De ez nem így működik és mint az látszik a múlt nem kér engedélyt. 


Képtalálat a következőre: „ten tiny breaths olivia”
Livie
forrás
Ezzel szemben testvére barátságos, kedves és talpraesett -még ha egy kicsit szerencsétlennek is látszik.  Az egész történet során azt érezzük hogy kötelességünk megvédeni ezt az ártatlan teremtést. A végére kiderül hogy fiatalabb testvér lévén mégis ő az aki felnőtt fejjel gondolkozik. 
Volt néhány érdekes jelenet, mint például a Ciklonnal való első találkozás. Az emberek olyan könnyen ítélkeznek. Tényleg az van a köztudatban hogy aki szőke és átlagon felüli keblekkel rendelkezik az rögtön hülye is?! Persze értem én, hogy van ilyen is. DE minden ember más- és más. 


– Mindenkinek megvan a maga kis titka.


Trent
forrás
Aztán a mosókonyhás jelenet - ami egyébként nagyon röhejes lett -, első találkozás Trent-tel, akinek - mily meglepő - szexi teste és ragyogó kék szeme van. Félreértés ne essék még az én piciny szívemet is megdobogtatta, de akkor is klisé. 


Ha én gyülekező viharfelhő vagyok, akkor ő a felhőkön áttörő napsugár.

Imádtam a karakterét, annyira édes, figyelmes. Ez a tökéletes álca totálisan fedte megtört bensőjét. Mondjuk rengeteg dolog volt amit én biztos nem néztem volna el Kace-nek, itt lehetett csupán észrevenni hogy valami bizony van a háttérben. Kapcsolatuk egyáltalán nem mondható egészségesnek. Állandó huzavona, titkok, dolgok szőnyeg alá söprése. Ismétlem egy kapcsolat nem így működik!!! 
Amit pedig Trent saját magával tett az már kínzás.


Gyűlölöm, amiért így érzem magam tőle. Amiért reményt adott, amit aztán kirántott a kezeim közül. Amiért kihúzott a vízből, segített ismét levegőt vennem, csak azért, hogy utána visszanyomja a fejemet a felszín alá.

Mindketten ringatták magukat egy tökéletes álomba, majd a valóság közbe szólt és elvette ami jár. Trent azt hitte helyre tudja hozni múltbéli hibáit, Kacey pedig hogy el tud futni előlük. De egy találkozás mindent megváltoztatott. A titokra pedig minden esetben fény derül, ez most miért történne másképpen?

Mit gondolsz meddig futhatsz? Mekkora árat vagy hajlandó fizetni egyetlen mindent megváltoztató hibádért? 
Képes vagy megbocsátani? 

Apró hibái ellenére ajánlom mindenkinek, aki szereti az erős érzelmekkel, titkokkal átszőtt történeteket.


                                                                                                                                         

Kacey és Trent ugyebár poszttraumás stressz szindrómában szenvednek. De mit is jelent ez? Ez a "betegség" komoly megrázkódtatás vagy hosszabban tartó stressz hatására alakulhat ki. Legyen az közeli barát, családtag halála, válás, szexuális zaklatás, erőszak. 
Ennek hatására Kacey teljes hallgatásba burkolózott a balesetet illetően. Ingerlékennyé, sőt némely esetekben agresszívvé vált. Nehezére esett közeledni másokhoz, érzékenyen reagált minden érintésre. 


EXTRA - Borítók

2247215323716059250605533142565338720341

* forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/4316/poszttraumas-stressz-szindroma
könyv borító képek: moly.hu & goodreads.com

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co