Értékelés | Morgan Matson: Váratlan minden

2019. január 9., szerda



Morgan Matson: Váratlan minden
Eredeti cím: The Unexpected Everything
Műfaj: ifjúsági
Kiadó: Álomgyár
Oldalszám: 434




Fülszöveg

„Egy meghatóan bájos történet barátságról, veszteségről, családról és szerelemről.” – Kirkus Reviews

Andie mindent eltervezett. Ha az ember egy politikus lányaként nő fel, hamar megtanulja, hogy mindent meg lehet tervezni, ki lehet magyarázni, vagy a kettőt egyszerre. Főleg ami a jövőt illeti. Szakmai gyakorlat? Pipa. Remek barátok? Pipa. Srácok? Pipa (feltéve, ha három hétnél nem hosszabb időről van szó).

De ez még a botrány előtt volt. Mielőtt még az apjával egy házban kellett lennie. Mielőtt irdatlan mennyiségű kutyát sétáltatott volna. És még Clark előtt. Majd a következő pár hónap mindent megváltoztatott. Mert a lényeg, hogy ha minden pontosan el van tervezve, akkor semmi váratlan nem történhet. És abban meg mi a buli?

Morgan Matson a kortárs ifjúsági irodalom legmagávalragadóbb, California Book-díjas szerzője, aki őszinte történeteket ír a családról, a barátságról és az első szerelemről.


Újabb Morgan Matson regény elolvasására nyílt lehetőségem az Álomgyár jóvoltából, melynek nagyon örültem. Hisz a Páratlan nyár is nagyon tetszett, így biztos lehettem abban, hogy most is egy igazán színvonalas ifjúsági regényt tarthatok a kezemben.

Olyan valós problémák kerülnek terítékre a könyvben, mint az édesanya elvesztésének feldolgozása, a szülőknek való megfelelés vágya és az önmegvalósítás ellentéte vagy az a dilemma, hogy ha megtudok egy titkot, azt elmondjam vagy ne az érintettnek.
A főszereplő, Andie már megtapasztalhatta a veszteséget élete során, így nem csoda, ha igyekszik mindent kézben tartani, legyen az továbbtanulás, a nyári munka vagy a fiúkkal való kapcsolat. De ember tervez Isten végez! Idén nyáron újabb leckét kap az élettől. Kénytelen kilépni jól felépített falai közül, kilépni a komfortzónájából, melynek következtében élete új irányt vesz. Rengeteg új tapasztalat segíti jobban megismerni önmagát, személyisége kiteljesedhet.  Megtapasztalja, hogy minden igyekezete ellenére, sem tarthatja kézben élete alakulását. Hisz minden változik, és bár a változás sokszor félelemmel tölti el, néha pedig fájdalmas is, mégis szükséges és jó. 

A könyv borítója ellenére ez nem egy nyálas, mázas történet. Morgan Matson egyszerű hitelességgel jeleníti meg karaktereit s azok érzelmeit. A szereplők és a történetek is annyira valósak, hogy akár a szomszédban lakó fiatalokról is szólhatnának. Szórakoztató, megható, igazi történet. Ha fiatal felnőtt vagy, vagy ha a lelkedben vagy (akár régebb óta) fiatal, neked való ez a könyv!

Talán az egyetlen negatívuma a könyvnek a fent már említett borító. Ezzel a rózsaszín háttérrel én biztosan nem vettem volna le a könyvespolcról!.Brr.. (Igaz, talán nem is az én korosztályom a célközönség.)

Végezetül álljon itt két részlet a könyvből. Vagyis nem az eredeti történetből, hanem a fantasy részletekből. (Hogy hogyan kerül ide a fantasy? Az legyen meglepetés!)
Szóval az első talán kissé melankolikus, de nagyon elgondolkodtató; míg a második igazán inspiráló.

" Néha megtéveszt minket a látszat. Azt hisszük, vannak körülöttünk emberek. Család, barátok... de végül csak magad vagy a sötétben. Mindenki itt hagy előbb vagy utóbb, fiatal barátom. Jobb, ha ideje korán megtanulja az ember, és így megtakaríthat magának jó néhány csalódást. A gondolat, hogy nem vagyunk egyedül, az élet legkegyetlenebb trükkje."

"Meg kell próbálnod. Ki kell használnod a lehetőséget. Menj, és majd meglátod, hogy alakul. Még ha nem is sikerül- és főleg akkor, ha nem sikerül-, térj vissza a tapasztalataiddal és a kemény lecke árán megszerzett tudással, és meséld el mi történt. Aztán majd mindenféle megbánás nélkül mondhatod, hogy " egyszer mertem nagyot álmodni"."

Értékelésem: 5 csillag 

Ui: Kedves írónő, ezennel lenyúlom a listavadászat játékot! Csajos napra pompás lesz :-)


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co